Brugervejledning
Søgning
Hurtig søgning
Ved at bruge den hurtige søgning i boksen øverst til venstre er det muligt at lave en simpel søgning i tekstbasen. Sørg for at "tekstbase" er afprikket og vælg mellem en søgning på dansk eller latin. Skriv søgeordet i søgefeltet og klik på "søg" eller tryk [retur].
Søgesiden
Ved at klikke på ”Søg i teksterne” på forsiden eller "tekstbase –> søgning" i navigationssøjlen til venstre kommer man frem til tekstbasens søgeside. Inden man søger, skal man vælge mellem dansk og latin. Søgeordet skrives i søgefeltet, og søgningen påbegyndes ved at klikke på "søg" eller trykke [retur].
Wildcards og operatorer
Det er i muligt at trunkere ord i søgefeltet. Denne form for wildcardssøgning foretages med * (=nul eller flere bogstaver) og ? (=ét bogstav).
For eksempel:
ris? finder risu
ris* finder bl.a. risit, risisses, risum,
*ris finder bl.a. Cypris, astris, viris, salubrioris, monstris, luituris
*ris* finder bl.a. illustrissisimi, trisulca, cristatus, salubrioris
Obs. Da tidens tekster ofte skriver sammensatte ord i to ord, ses der i søgningerne bort fra ordmellemrum. Det betyder at en søgning på kirke* finder såvel Kircke-spiir som Kiercke Dør, men også Kirke Var og Kirke saa. Der må altså påregnes en del støj i søgning med trunkering.
Obs. Ved trunkering skal tekststrengen være på mindst tre bogstaver. Dvs. fx at med*ca er ok, men me*ca er ikke ok.
Med operator NEAR (med store bogstaver) finder man artikler der indeholder både ordet til venstre og ordet til højre for NEAR.
For eksempel:
Kirke NEAR satan
finder:
I med Mact fortærer Guds Folkes Fiender, hans Kirke saa forsvarer, At Satan eders Haand med klapped
Man kan kombinere operatoren NEAR med wildcards.
For eksempel:
kong* NEAR gyld*
finder:
der er io en Gylden, ia it helt Kongerige vert, oc indeholder saadan en Vijsdom, som mand
Resultatvisning
I første omgang vises en oversigt over de fundne opslagsord med en kontekst på otte ord til hver side, samt (i rødt) en henvisning til den citerede tekst. Henvisningerne viser forfatternavn, titel og årstal samt sidehenvisning.
Ved at klikke på henvisningen til et af citaterne kommer man frem til den side citatet stammer fra. Latinske tekster er normalt ledsaget af en dansk oversættelse. Herfra er det muligt at bladre frem og tilbage i teksten, side for side.
Over teksten står en kort henvisning til den kilde (udgave eller originaltryk) teksten er hentet fra. Ved klik på henvisningen kan man få de fulde bibliografiske oplysninger frem. Efter kildehenvisningen følger en sidehenvisning. Hvis sidetallet ikke svarer til forlæggets, opgives begge.
Tekniske specifikationer
For at man kan få størst mulig gavn af websiden, skal computerens software opfylde følgende minimumskrav:
-
Websiden validerer mod W3C-anbefalingerne. Den er testet i Netscape 6, Mozilla 1.3, Firefox 1.0 og Internet Explorer 6. Enhver browser der understøtter W3C-anbefalingerne (i tilstrækkelig grad), vil dog også vise siden med korrekt layout.
-
Cookies skal være slået til.
-
For at man skal kunne se hele websiden uden at bruge den horisontale scrollbar skal skærmopløsningen stilles på 1024 x 768 pixels eller højere.
-
Websiden bruger skalerbare fonte, hvilket betyder at man kan sætte tekstens størrelse op og ned inden for browseren. Det gøres på de fleste browsere ved at klikke på
Vis/View
i browserens værkstøjslinje og såTekststørrelse/Text Size
–Forøg/Increase
eller Formindsk/Decrease afhængig af hvad man foretrækker. En del browsere understøtter skift af skrifttyper via tastkombinationen"CTRL+"
og"CTRL–"